In samenwerking met het Vlaams Energieagentschap en Vlaams minister Hilde Crevits werd begin 2008 het project ‘Energiebewust Architect‘ opgestart. Doelstelling was op korte termijn een lijst van architecten te vormen met interesse en know how op het gebied van energiezuinig bouwen. Het project ‘Energiebewust Architect’ is een initiatief van de twee grootste Vlaamse architectenorganisaties “Netwerk Architecten Vlaanderen” (NAV) en de Beroepsvereniging voor Architecten (BVA) samen met de Vlaamse Overheid.Naar aanleiding van de gevolgde opleiding en het aangaan van het daaraan gekoppelde engagement mag ik mij “Energie Bewust Architect” noemen.

Recentelijk werd dit project en de bijhorende benaming omgedoopt tot BEN-ARCHITECT. BEN staat voor bijna-energieneutraal. Bouwen volgens de BEN-principes wordt vanaf 2021 de standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen, in heel Europa zelfs. Het bijzondere aan BEN-woningen is dat ze weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nog nodig is, wordt uit groene energiebronnen gehaald.

Bouwplannen? Bouw nu al BEN!

De extra investeringen in energiebesparende maatregelen en groene energie betalen zichzelf terug door een lage energiefactuur. Wie voorloopt op de standaard, wordt extra beloond. Voor BEN-woningen bestaan stevige premies, een korting op de onroerende voorheffing én bij sommige banken een extra voordelig BEN-krediet.

Heeft u hier vragen bij? Neem gerust contact op.